Sources[1] https://www.inserm.fr/dossier/sommeil [2] Léger D. & Bourdillon F. Le déclin du temps de sommeil en France n’est pas une fatalité ; résultat du baromètre de santé publique France (2019), Bull. Epidemiol. hebd., 2019 ( 8-9), p.146-148.[3] Léger D. et al. Le temps de sommeil, la dette de sommeil, la restriction de sommeil et l’insomnie chronique des 18-75 ans : résultat du baromètre de santé publique France (2019), Bull. Epidemiol. hebd., 2019 (8-9), p.149-160.
[4] https://www.atousante.com/risques-professionnels/horaires-travail/consequences-travail-horaires-decales-metabolisme[5] Spiegel K, Tasali E, Penev P, Van Cauter E. Sleep curtailment in healthy young men is associated with decreased leptinlevels, elevated ghrelin levels, and increased hunger and appetite. Ann Intern Med (2004),14, p. 846-50.[6] SpiegelK., TasaliE., PenevP. & Van Cauter, E. Sleep curtailment in healthy young men is associated with decreased leptin levels, elevated ghrelin levels, and increased hunger and appetite. Ann Intern Med 2004;141: 846-850.[7] Anne G Wheaton, Geraldine S Perry, Daniel P Chapman, Lela R McKnight-Eily, Letitia R Presley-Cantrell, Janet B Croft, Relationship between body mass index and perceived insufficient sleep among U.S. adults: an analysis of 2008. BMC Public Health, 2011, 11:295.
[8] Spiegel K., et al. Leptin levels are dependent on sleep duration: relationships with sympathovagal balance, carbohydrate regulation, cortisol, and thyrotropin. The Journal of clinical endocrinology and metabolism (2004); 89, p.5762- 5771.
[9] Spiegel K., Tasali E., Leproult R. & Van Cauter, E.
Effects of poor and short sleep on glucose metabolism and obesity risk. Nature reviews (2009) Vol.5, p.253-261.
[10] Spiegel K., Tasali E., Leproult R. & Van Cauter, E. Effects of poor and short sleep on glucose metabolism and obesity risk. Nature reviews 2009; 5: 253-261.
[11]
https://www.federationdesdiabetiques.org/information/complications-diabete/diabete-et-sommeil;
[12] Association d’un taux élevé de triglycérides, de l’hypertension et d’un faible taux de bon cholestérol « HDL ».